Gündoğan Göleti (Sivas) Su Kalitesinin Sulama Amaçlı Uygunluğunun Değerlendirilmesi ve Ağır Metal Kirliliğin Belirlenmesi - Özbek, Elif Seda; Mutlu, Ekrem (Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP), 2025)
Bu çalışmada sulama amaçlı inşa edilen Gündoğan Göleti'nin su kalitesini belirlemek için 5 farklı istasyondan 12 ay boyunca aylık olarak elde edilen su örneklerinde 14 parametre verisi elde edilmiştir. Verilerin basit bir şekilde yorumlanması için indeksler ve istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre göletin yıllık ortalama su kalitesinin WHO ve SWQR'a göre I sınıf, çok iyi kalitede su olarak belirlenmiştir. Su kalitesi sulama suyu açısından incelendiğinde EC, SAR, %Na ve RSC değerleri sırasıyla [326,66]; [1,42]; [%33,17] ve [-4,67] olarak bulunmuş olup bu değerler literatürde belirtilen değerler arasında yer almaktadır. USSL su tuzluluğu sınıflandırma tablosuna göre su sınıfı C2-S1 olarak tespit edilmiştir. İncelenen metal içeriğine göre hesaplanan ağır metal indeksi ile gölet suyunun kirlilik düzeyi düşük olarak tespit edilmiştir. Cl- parametresi ise orta seviyede zarar oluşturabilecek sınıfında bulunmuştur.