Ankara’da tarım topraklarında ağır metal kirlilik düzeylerinin belirlenmesi - Demircan Ölmez, Zeynep Rana (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Günümüzde çevre ve insan sağlığına etki eden en önemli sorunların başında toprak kirliliği gelmektedir. Toprak kirliliğine etki eden birçok faktör bulunmasına karşın, ağır metaller oldukça önemli bir yere sahiptir. Bunun nedeni ise bazı ağır metallerin oldukça düşük konsantrasyonlarında bile toksik etki yapmaları ile bitkiler ve canlılarda ağır metal birikimine neden olmalarıdır. Canlıların yaşamlarının vazgeçilmez unsurlarından biri olan toprak, bitkilerinin ana besin kaynağıdır. Topraklarımız hergeçen gün daha fazla kirlenmekte ve ciddi çevre sorunlarına yol açmaktadır. Hızla gelişen sanayi faaliyetleri, modern tarım teknikleri ve taşıt trafik yoğunluğuklarına bağlı olarak topraklarımızda ağır metal kirliliği oldukça fazla görülmektedir. Yapılan bu çalışmada Ankara İli Yenimahalle sınırları içerisinde yer alan tarım topraklarında 20 farklı örnekleme istasyonu belirlenmiş olup, üç farklı toprak derinliği 0-15 cm, 15-30 cm ve 30-45 cm olmak üzere toplam 60 adet toprak nunumesi alınmıştır. Alınan bu toprak numunelerinde Ga, Ca, Al, Fe, K, Mg, Mn, Na, Co, Cd, Cr, Cu, Ni, Pb, Zn ve V parametrelerinin analizi yapılarak tarım topraklarındaki ağır metal kirlilik düzeyinin tespit edilmesi amaçlanmıştır
Keywords: Ağır metal, toprak kirliliği, sanayi, trafik yoğunluğu