SERVİKAL İNTRAEPİTELYAL LEZYONLARDA VE YÜKSEK RİSKLİ HPV TİPLERİNDE SERVİKAL KOLPOSKOPİNİN YERİ - Şentürk, Metin; Tokgöz, Vehbi Yavuz (Afyon Kocatepe University, 2023)
AMAÇ: Bu çalışmada, smear sonucu düşük dereceli servikal intraepitelyal lezyon (LSIL), yüksek dereceli servikal intraepiteliyal lezyon (HSIL), önemi belirsiz tipik olmayan yassı hücreler (ASCUS) tespit edilen, servikal muayenede erzoyon saptanan hastalar ve yapılan human papilloma virüs (HPV) testi pozitif olan takiben kolposkopik biyopsi uygulanan hastalarımızda HPV, smear ve biyopsi sonuçları karşılaştırılması amaçlanmıştır.GEREÇ VE YÖNTEM: Toplamda çalışma grubu olarak 186 hasta dahil edildi. Hastalardan alınan servikal smearlar değerlendirildi. Servikal smear sonucu; ASCUS, LSIL ve HSIL, olan hastalar ile HPV pozitif hastalar kolposkopiye yönlendirildi. HPV tiplerinden 16, 18, 31 ve 33 olanları yüksek riskli, diğerlerini düşük riskli olarak gruplandırdık. Buna göre HPV, smear ve biyopsi sonuçları karşılaştırıldı.BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 186 hastanın 74’ü (%39,7) menopozdaydı. Kolposkopi yapılan hastaların 103’ünde (%55,3) HPV testi sonucu pozitif saptanması nedenli kolposkopi yapıldı. Bu hastaların 82’si yüksek riskli HPV grubundaydı. ASCUS nedenli 35 (%18,8) olguya, servikal erozyon nedenli 33 hastaya (%17,7), LSIL nedenli 12 hastaya (%6,5) HSIL nedenli 3 hastaya (%1,6) kolposkopi yapıldı. Kolposkopi yapılan hastaların alınan biyopsilerinin patoloji sonuçlarına bakacak olursak 134’ü (%72) benign olarak geldi. Smear sonucu malignite izlenmedi olarak gelen 121 hastanın kolposkopik biyopsi sonuçları değerlendirildiğinde 19 hastada CIN1 (%15,7), 6 hastada CIN2(%5), 2 hastada CIN3(%1,7) saptandı. Smear sonucuna göre LSIL gelen hastaların %25’inde ileri düzeyde epitelyal anomali (CIN 2 ve 3) gözlenirken, HSIL olan hastalarda bu oran %50 olarak tespit edilmiştir. HPV tipleri ile kolposkopik biyopsi sonuçları karşılaştırıldığında yüksek riskli HPV tipleri ile %37,8 oranında CIN 1, 2 ve 3 tespit edilirken, düşük riskli grupta bu oran %9,5 olarak bulunmuştur (p<0.016).SONUÇ: Smear tarama testi olarak kullanılmalıdır ve LSIL veya HSIL varlığında mutlaka kolposkopik biyopsi ile tanının doğrulanması gereklidir. Ayrıca özellikle yüksek riskli HPV tiplerinin pozitifliği tespit edilen olgularda smear sonucundan bağımsız olarak da kolposkopik biyopsinin önemi anlaşılmaktadır.