FARKLI EROZYON KONTROL ÖNLEMLERİNİN TOPRAK TAŞINIMI VE YÜZEYSEL AKIŞ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - AKSOY, Volkan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Proje çalışması ülkemizin Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz Bölümünde yer alan Çorum ili Osmancık ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Çorum ili arazilerinde şiddetli ve çok şiddetli erozyon sahalarının bulunması nedeniyle gerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın (Sungurlu, Bayat, Laçin, Osmancık, Ortaköy, İskilip, Alaca ilçelerinde erozyon kontrol çalışmaları) gerekse Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün (ÇEM) (Bayırdivan, Uğurludağ sel kontrol projeleri) erozyonu önleme çalışmalarında bulunmaktadırlar. Bu çalışmada Amasya Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Çorum Orman İşletme Müdürlüğü, Koyunbaba Orman İşletme Şefliği sınırları içerisindeki OT (Orman Toprağı) sahasında farklı erozyon kontrol tedbirlerinin yüzeysel akış ve sediment verimi üzerindeki etkilerinin belirlenmesi için yapılmıştır. Parsellerden elde edilen bulgulara göre; süspanse ve sürüntü materyali olarak taşınan toplam erozyon miktarları, kontrol parselinde 2,583 ton/ha, OT parselinde 1,747 ton/ha, PAM3 parselinde 1,672 ton/ha, PAM1 parselinde 1,480 ton/ha, PAM2 parselinde 1,278 ton/ha, taş kordon parselinde 1,075 ton/ha ve örme çit parselinde ise 0,748 ton/ha olarak tespit edilmiştir. Buna göre, erozyonu önlemede en etkili yöntemlerin örme çit, taş kordon ve PAM2 uygulamalarının olduğu ve OT ve kontrol parsellerinde en yüksek erozyonun gerçekleştiği belirlenmiştir.
Keywords: Erozyon, PAM, sediment, Çorum