Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Disiplinlerarası Yaklaşıma Yönelik Görüşleri - TURAN, Saim; KARASU AVCI, Emine; FAİZ, Melike (Yildiz Teknik University - Uluslararasi Alan Egitimi Dergisi, 2020)
Disiplinlerarası yaklaşım; belirli bir kavram, problem ya da konuyu farklı açılardan aydınlatabilecek farklı derslerin bir araya getirilerek ele alınması olarak tanımlanabilir. Bu yaklaşımın öğrenme ve öğretme sürecinde kullanılması sürecin uygulayıcısı konumunda olan öğretmenlerin görüşlerini önemli hale getirmektedir. Bu araştırmanın amacı Sosyal Bilgiler derslerinde disiplinlerarası yaklaşımın kullanımına yönelik öğretmen görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırma nitel araştırma modellerinden biri olan olgubilim deseni olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye’nin çeşitli illerinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 18 Sosyal Bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Elde edilen veriler içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin disiplinlerarası yaklaşımı önemli ve gerekli, faydalı ve öğrenmede etkili ve öğrenci gelişimi açısından olumlu gördükleri görülmektedir. Sosyal Bilgiler öğretmenleri en fazla Türkçe, Fen Bilgisi ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden faydalanmakta ve öğretmenleri ile işbirliği yapmaktadırlar. Öğretmenler disiplinlerarası bağlantı kurarken kazanım ve öğrenme alanı ile konunun anlaşılması ve öğrenilmesine dikkat ettiklerini belirtmektedirler. Öğretmenler yaklaşımın en fazla eksiklikleri tamamlamada yararlı olduğunu düşünmektedirler. Yaklaşımın sınırlılığı konusunda ise öğretmenler öğrenciye ve konuya uygunluğu ile öğretmen yeterliliği noktasında sorunlar yaşadıklarını belirtmektedirler.