Sığırlarda Hypodermosise Neden Olan Hypoderma Üçüncü İnstar Larvalarının Taramalı Elektron Mikroskobu (Sem) İle Morfolojik Çalışması - ATELGE, Mübeccel (My University, 2024)
Hypoderma ve Przhevalskiana cinslerine ait insekt larvalarının daha çok sığır ve keçilerde oluşturduğu myiasis “hypodermosis” olarak adlandırılır. Sığırlarda önemli türler sırasıyla H. bovis ve H. lineatum’dur. Bu çalışmada, sığırları enfeste eden sineğin larval aşaması olan üçüncü evredeki Hypoderma spp.’nin morfolojik olarak farklılıklarını ( türler arasında spinasyon paterni, omurga morfolojisi ve spiraküler plakaların morfolojisi) taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma materyalini mezbaha incelemelerinde kesim öncesi hypodermosis ile enfeste belirlenen sığırlardan kesim sonrasında toplanacak üçüncü dönem (L3) Hypoderma larvaları oluşturmaktadır.