Bazı Büyüme Düzenleyicilerin Akdeniz Defnesi (Laurus nobilis L.) Fidanlarının Gelişimi Üzerine Etkileri - Ertekin, Murat; Kırdar, Erol; Ayan, Sezgin; Özel, Halil Barış (Bazı Büyüme Düzenleyicilerin Akdeniz Defnesi (Laurus nobilis L.) Fidanlarının Gelişimi Üzerine Etkileri Kastamonu Üni., Orman Fakültesi Dergisi, 2009, 9 (2): 171-176, 2009)
Araştırmada, polystimulin (PS A6-K), giberillin (GA3) ve farklı katlama sürelerinin defne (Laurus nobilis L.) fidanlarının gelişimleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla; tohumlar katlamaya alınmadan önce PS-A6 + PS-K ve GA3’ün iki farklı konsantrasyonu ile muamele edilmiştir. Çalışmada; toplam 315 adet defne fidanında fidan boyu, kök boğaz çapı, kök uzunluğu ve yaprak sayıları tespit edilmiştir. En yüksek fidan boyu ve kök uzunluğu 50 mg/100 ml GA3’ün uygulandığı denemelerde elde edilmiştir. En yüksek fidan boyu 21.2 cm tespit edilirken, en düşük fidan boyu da 13.9 cm ile 70 gün katlamaya tabi tutulan tohumlarda saptanmıştır. En yüksek kök boğaz çapı ise 5.8 mm ile 30 gün soğuk katlamaya maruz kalmış tohumlarda ölçülürken, en düşük kök boğaz çapı da GA3 uygulanan tohumlarda bulunmuştur. Sonuç olarak; hormon uygulamasının defne fidanlarının gelişimi üzerine olumlu etkisi saptandığından, fidanlık koşullarında defne üretiminde GA3 hormonunun kullanılması önerilebilir. An investigation was carried out to consider the effect of polystimulins (PS), gibberellic acid (GA3) and stratification date on the growth of laurel seedlings. Seeds treated with PS-A6+ PS-K and GA3 at two different concentrations before stratified, and a total of 315 seedling were investigated taking account of height, root collar diameter, root length and number of leaves. The greatest height and root length were found with the treatment GA3 at 50 mg/100 ml. The greatest seedling height measured 21.2 cm at the 50 mg/100 ml level, compared with 13.9 cm for the stratification at 70 days seedlings. The greatest root collar diameter measured 5.8 mm with the stratification at 30 days seedlings, while the least measured 4.3 mm with the GA3 application at 50 mg/100ml seedlings. To conclude, it is obvious that hormone application is very effective and has contributed significantly to the metabolism of laurel seedlings. According to this study, the application of GA3 to laurel seedlings has been recommended for practical use in nursery conditions.
The Effects of Some Plant Growth Regulator on Seedling of Laurel (Laurus nobilis L.)
Keywords: Büyüme düzenleyici, hormon etkisi, fidan, bitki materyali, defne.; Growth regulator, hormone effect, seedling, plant material, laurel.