Başarılı bir destinasyon oluşturma sürecinde Kastamonu örneği - Çiçek, Bahar (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Gidilecek yer anlamı taşıyan destinasyon bir dizi rakip alternatifler arasından seçilecek bir turizm ürünüdür. Sürdürülebilir politika ve planlamalar sayesinde hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin memnuniyetini sağlamak başarılı bir destinasyon yönetiminin temel amacıdır. Bu çalışmada da, konunun önemine ilişkin, Kastamonu'nun mevcut durumu, bunun yanında destinasyon haline gelmesi için ve bu destinasyonun sürdürülebilirliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kastamonu il merkezinde bulunan paydaşların tümü evren bunlar arasında görüşme yapılanlar örneklemdir. Yöntem olarak bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden veri toplama ve görüşme tekniklerinden faydalanılmıştır. Bu kapsamda Kastamonu’nun destinasyon oluşturma kapsamında SWOT analizi yapılarak güçlü ve zayıf yönlerinin tespiti yapılmış, fırsat ve tehditleri belirlenmiştir. Ayrıca yapılan görüşmeler ile Kastamonu il merkezinde oluşturulabilecek destinasyon ve bu destinasyon ile ilgili destinasyon yönetim örgütünün yapısı hakkında paydaşların görüşleri ve önerilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kastamonu il merkezinde bulunan paydaşların tümü araştırmanın evrenini, il merkezinde bulunan ve görüşme yapılan paydaşlar ise araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında yer alan merkezi yönetim, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve diğer kategorilerinin altında bulunan toplam on altı paydaş ile görüşülmüştür.Araştırma bulgularındaki genel görüş, Kastamonu'nun turizm potansiyelinin yeterli seviyede olmasına rağmen altyapı, tanıtım ve reklam eksikliğinin bulunması sebebiyle destinasyon oluşturulamadığı şeklindedir. Paydaşların bu konu hakkındaki verdiği cevaplardan da anlaşılabileceği gibi, Kastamonu'da oluşturulabilecek destinasyonun paydaşların kendi aralarında olan iletişim eksikliğinden kaynaklandığı söylenebilir. Araştırma sonuçlarının tüm ili kapsamaması araştırmanın sınırlılığıdır. Bundan sonraki araştırmalarda, tüm ili kapsayacak bir araştırmanın gerçekleştirilebilmesi için diğer ilçelerdeki belediyeler ve kaymakamlıklar başta olmak üzere yapılacak araştırmaya turizm ile ilgili tüm paydaşların dâhil edilmesi uygun olacaktır
In process of creati̇ng a successful desti̇nati̇on; The case study from Kastamonu