The Relationship Between The Attitudes Towards Teaching Profession and The Anxiety Level of Prospective Primary School Teachers - Seri̇n, Mehmet Koray; Güneş, Ahmet Melih; Deği̇rmenci̇, Hatice (Cumhuriyet International Journal of Education, 2015)
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenliği bölümü öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları ile mesleğe yönelik kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın örneklemini Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi sınıf öğretmenliği bölümünde öğrenim görmekte olan 763 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada Saban, Korkmaz ve Akbaşlı (2004) tarafından, Borich’ den (1996) uyarlanarak geliştirilen “Öğretmen Adayı Kaygı Ölçeği’, Üstüner (2006) tarafından geliştirilen “Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik yöntemlerinden Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ve Varyans Analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre sınıf öğretmeni adaylarının kaygı düzeylerinin “orta düzeyde”, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının ise “katılıyorum” düzeyinde olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmeni adaylarının mesleğe yönelik kaygı düzeylerinin ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının da okumakta oldukları sınıflara göre farklılık göstermediği, öğretmenlik mesleğine yönelik kaygı düzeyleri ile öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları arasında ise negatif yönde, orta düzeyde bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The purpose of this study is to determine the relationship between the attitudes towardsteaching profession and the anxiety level of prospective primary school teachers. The subjectof the study comprises of 763 prospective classroom teachers in Kastamonu University andGazi University, Department of Classroom Teaching. In the study “ Prospective TeacherAnxiety Questionnaire” originally developed by Borich (1996) was adapted by Saban,Korkmaz and Akbaşlı (2004) and “Teaching Profession Attitude Scale” developed byÜstüner (2006) were administered. In the data analysis Pearson moments correlationcoefficient was used. According to the findings of the study, prospective teachers’ responsesto anxiety level was “average” and their responses to attitudes towards teaching was at thelevel of “agree”. The results of the study showed that there was no relationship between theprospective teachers’ level of anxiety and their attitudes towards teaching. Also, there was anegative and meaningful relationship between prospective teachers’ level of anxiety leveland their attitudes towards teaching was at an average level.
Keywords: Attitude toward teaching profession; anxiety; Öğretmenlik mesleğine yönelik tutum; kaygı; sınıf öğretmeni; 4. Education