21 NUMARALI KASTAMONU ŞER’İYYE SİCİLİNİN (104-222) SAYFALARI ARASI TRANSKRİPSİYONU VE DEĞERLENDİRİLMESİ (H.1128-1129/M.1716- 1717) - YILDIZOĞLU, NEBİYE (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Şer’iyye Sicilleri, Osmanlı Devleti'nde merkez ve taşrada bulunan her tabakadan insanlar arasındaki hukuki ilişkilere dair kayıtları içeren defterlerdir. Şer’iyye Sicilleri, Osmanlı Tarihi için önemli arşiv kaynaklarındandır. Ayrıca ait olduğu yerin sosyal ve iktisadi hayatını yansıtan, mahkeme kararlarını ihtiva eden belgelerdir. Kastamonu ile ilgili tarihi bilgilerin ortaya çıkarılması, şehrin idari, siyasi ve içtimai yapısının daha etraflı bir şekilde incelenebilmesi için Şer’iyye Sicilleri önemli kaynaklar arasındadır. Sicil üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında yani birinci bölümde Şer’iyye Sicillerinin tanımı, muhtevası, tarihçesi hakkında kısaca bilgi verilmiştir. İkinci bölümde belge özetleri ve transkripsiyon, üçüncü bölümde ise belgelerin bize verdiği bilgiler doğrultusunda bir değerlendirme yapılmıştır Transkripsiyonu, özeti ve değerlendirilmesi yapılan H.1128-1129/M.1716-1717 tarihli 21 Numaralı Kastamonu Şer‘iyye Sicili bu alanda çalışma yapacak olan araştırmacılara aydınlatıcı bilgiler sunacaktır.
Keywords: Osmanlı Devleti, Mahkeme, Kastamonu.