Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü'nde 2008-2022 yılları arasında orman suçlarının incelenmesi - Sürmen, Ali (Kastamonu Üniversitesi, 2022)
Ormanlar insanoğlunun var olduğu ilk zamanlardan bugüne insanoğlunun yemek pişirmek, ısınmak, ilkel el aletlerin yapımı, barınma ve avlanma gibi ihtiyaçlarını karşıladığı kaynaklar olmuştur. Bu yararlanma uzun yıllar boyunca sınırsızca gerçekleşmiş ve ormanlar bu sınırsız yararlanmadan etkilenmişlerdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ülkemiz ormanlarında yararlanmada “Cibali Mübaha” anlayışı söz konusu olmuştur. Bu süreçte toplumun büyük kesimini ilgilendirmeyen yasal düzenlemeler ortaya konulmuştur. Özellikle 1870 yılında Orman Nizamnamesinin yürürlüğe girmesi ile bu anlayış sona ermiş ve ormanlardan nasıl yararlanılacağına gibi hususlar düzenlemeye kavuşmuştur. Cumhuriyet döneminde 3116 sayılı yasa ile ilk orman kanunu yürürlüğe girmiş ve bazı kanunlarla zaman zaman maddelerinde değişikliğe gidilse de 1957 yılı 6381 sayılı Orman Kanunu yürürlüğe girene kadar yürürlükte kalmıştır. Bu çalışmada 2008-2022 yılları arasındaki dönemde Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü sınırları için 6831 sayılı yasada tanımlanan orman suçları analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında 1013 suç zaptı incelenmiştir. İncelenen bu zabıtlara ilişkin davaların 750’si mahkumiyetle sonuçlanmış ve suçlar kesinleşmiştir. Bu çalışmada suçların analizi mahkumiyet kararı verilen 750 dosya üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda toplamda en çok görülen suç kaydının %47’lik oranla İşgal ve Faydalanma suçuna ilişkin olduğu, ardından ikinci sırada %28’lik oran ile Kesme suçuna ilişkin olduğu sonuçları elde edilmiştir. Mevsimlere göre, en çok işlenen suçun sonbahar mevsiminde olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda orman koruma ile ilgili faaliyetler açısından öneriler sunulmuştur.
Investigation of forest crimes in Vezirköprü Forest Management Directorate between 2008-2022
Keywords: Orman Suçu, 6831 Sayılı Orman Kanunu, İşgal ve Faydalanma