Prunus laurocerasus L. Türü Bazı Yaprak Mikromorfolojik Karakterlerinin Yetişme Ortamına Göre Değişimi - Yiğit, Nurcan; Çetin, Mehmet; Şevik, Hakan (Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP), 2018)
Bu çalışmada farklı iklim tiplerinin hakim olduğu alanlarda bulunan 6 farklı ilden elde edilen Prunus laurocerasus L. yapraklarında, bazı mikromorfolojik karakterlerin, yetişme ortamına bağlı olarak değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Türkiye‘de Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz fitocoğrafik bölgelerinin olduğu alanlarda bulunan Rize, Samsun, İzmir, Antalya, Sivas ve Ankara illerinde bulunan Prunus laurocerasus L. bireylerinden yaprak örnekleri toplanmıştır. Toplanmış olan yaprak örnekleri üzerinde elektron mikroskobu (SEM) yardımı ile yaprak epidermis görüntüleri elde edilmiş ve bu görüntüler üzerinde “Image J” ölçüm programı yardımıyla gerekli olan ölçüm işlemleri gerçekleştirilmiştir. Yaprak epidermis yüzeyinde gerçekleştirilmiş olan ölçümlerle, stoma uzunluğu (Âµm), stoma genişliği (Âµm), stoma por uzunluğu (Âµm), stoma por genişliği ve stoma yoğunluğu (1 mm2 alanda) gibi mikromorfolojik karakterleri ölçülmüştür. Elde edilen verilere SPSS paket programı vasıtasıyla Varyans analizi ve Duncan testi uygulanmış ve bu karakterlerin yetişme ortamına bağlı olarak değişimi istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda stoma genişliği dışındaki bütün karakterler bakımından yetişme ortamı koşulları arasında istatistiki olarak en az %95 güven düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunduğu belirlenmiştir.
Keywords: 13. Climate action