Tipografik pul tasarımlarının incelenmesi ve Cumhuriyetin 100. yılı tipografik pul tasarımı - Akyol, Betül (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Grafik tasarımın en etkileyici unsuru olan tipografi, görsel iletişim çalışmalarının birçoğunda tasarımcı için önemli bir ilham kaynağı olmuştur. İlk olarak Johannes Gutenberg tarafından metal harfleri tanımlarken kullanılan tipografi, kattığı derinlik ile yazıya sanatsal bir anlam yükler. Geçmişten günümüze artan bir ivmeyle bir çok alanda kullanılan tipografinin posta pullarında da uygulamaları görülmektedir. Grafik tasarım ürünlerinden biri olan pul tasarımlarında tipografi önemli bir unsurdur. Tipografik pul tasarımlarda anlaşılırlık ve açıklık temel ilke olup, hedef kitleye mesajın, bilginin yazıyla görselleştirilerek iletilmesi egemendir. Araştırma konusu ile ilgili literatür taraması yapılmış ve tipografik posta pullarının incelenmediği görülmüştür. Veriler elde edildikten sonra pul tasarımının tarihi, teknik ilkeleri, tipografik pullar ve tipografik pul tasarımında tasarıma yön veren öğelerin nitel analizleri yapılarak çalışmaya aktarılmıştır. 2023 yılında 100. Yılı kutlanılacak olan cumhuriyet, bu tezin uygulama aşamasında ele alınmıştır. Tipografik olarak tasarlanan pullarda cumhuriyetin kazandırdığı özgürlük, bağımsızlık, bayrak, ilkeler, güç ve barış görsel olarak sembolize edilmiştir. Kültürler arası iletişimi sağlayan pul tasarlanırken tasarım ilkeleri titizlikle dikkate alınmıştır. Sözel mesajlar tipografik elemanlar kullanılarak izleyiciye ulaştırılmıştır. Tasarımlarda harf, rakam, kelime, noktalama işaretleri ve metinler; renk, büyüklük, illüstrasyon, yazı karakterleri, denge, kontrast etki, bütünlük ve hiyerarşi dikkate alınarak bir araya getirilmiştir. Bu tez çalışmasında, posta pullarının tipografik açıdan değerlendirilmesi amaçlanmış olup, özellikle tipografik pul tasarımı yapacak olan çalışmalara aydınlatıcı bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir
Keywords: Grafik tasarım, posta pulu, tipografi, pul tasarımı, tipografik pul tasarımı, Cumhuriyet