İMAM HATİP ORTAOKULLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - Akarsu, Sitki (Abant Izzet Baysal Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi, 2019)
Müzik dersi, eğitim kurumlarının farklı kademelerinde bulunan, güzel sanatlar alanından bir derstir. Eğitim sürecinde, müzik dersinin öğretim programının değişmesine paralel olarak, verilen ders saatlerinde ve hedef öğrenci grubunda da değişiklikler yapılmıştır. Günümüzde müzik dersi, ilkokul ve orta okullarda, haftada 1 saat olarak zorunlu dersler arasında yer almaktadır. Lisede ise tüm sınıflarda 2 saat olarak zorunlu dersler arasına konulmuştur. İmam hatip ortaokullarında ise yine haftada 1 saat olarak zorunlu dersler arasındadır. Yapılan bu çalışmada imam hatip ortaokullarında okuyan öğrencilerin müzik dersine ilişkin algıları, bu dersin işlenişi ile ilgili düşünceleri ve müziğin hayatlarındaki öneminin ne düzeyde olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden tipik durum çalışması tercih edilmiştir. Araştırma, Kastamonu İl merkezine bağlı Şehit Mehmet Yılmaz İmam Hatip Ortaokulunda öğrenim gören, 5, 6, 7 ve 8. sınıflardaki toplam 72 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadaki çalışma grubunda yer alan öğrencilere, müzik dersini değerlendirmelerine yönelik yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Değerlendirme formunda, 6 adet açık uçlu ve 4 adet çoktan seçmeli soruların bulunduğu maddeler yer almaktadır. Öğrencilerin değerlendirme formunda yer alan sorulara vermiş oldukları cevaplar kaydedilmiş ve cevaplarda yer alan ifadeler betimsel analiz tekniği ile özetlenmiş ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, imam hatip ortaokulunda okuyan öğrenciler, müzik dersini çok sevdiklerini, hayatlarında önemli bir yeri olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca çalışmada, 5, 6 ve 7. sınıflarda müzik dersi yerine başka derslerin konulduğu, öğrencilerin bu dersi yoğun bir şekilde tekrar istedikleri bulgularına ulaşılmıştır. Bu sonuçlar dahilinde bazı önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: İmam hatip; Müzik Dersi; Görüş; inceleme