Farklı meşcere türlerinde ölü örtü ve topraktaki karbon miktarının belirlenmesi - Almansouri, Elsedeg Hagi M (Kastamonu Üniversitesi, 2022)
Bu çalışma iklim değişikliğine ve bozulmalara karşı hassas, kendine özgü özellikleri olan orman ekosistemlerinin karbon depolama potansiyelleri, farklı meşcere türlerine ait ölü örtü ve toprakların özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sahası olarak Kastamonu İli Merkez İlçesinde yayılış gösteren sarıçam, karaçam ve sarıçam karaçam karışık meşcereleri seçilmiştir. Çalışmada farklı meşcerelerin ölü örtü ve topraklarına ait bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlemek için ölü örtü ve toprak örnekleri alınarak analiz sonuçları değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda ölü örtü örneklerinde en yüksek nem içeriği %42,39 ile Sarıçamda, en yüksek pH 7,69 ile Sarıçamda ve en yüksek karbon miktarı %33,57 ile Karaçam meşceresinde tespit edilmiştir. Toprak örneklerinde en yüksek hacim ağırlığı değeri 0-5 cm derinlikte 1,81 gr/cm³ ile Karaçam meşceresinde, 5-10 cm derinlikte 1,83 gr/cm3 ile Karaçam meşceresinde ve 10-15 cm derinlikte 1,90 gr/cm3 ile Sarıçam meşceresinde tespit edilmiştir. Tekstür analizi sonuçlarına göre en yüksek kum miktarı %81,16 ile sarıçam meşceresinde, en yüksek kil miktarı %30,93 ile karışık meşcerede ve en yüksek toz miktarı %16,42 ile sarıçam meşceresinde tespit edilmiştir. pH analizi sonuçlarına göre en yüksek pH değeri 8,10 ile karışık meşcerede, en düşük pH değeri ise 5,30 ile sarıçam meşceresinde tespit edilmiştir. Elektrik iletkenlik analiz sonuçlarına göre en yüksek EC değeri 189,40 µs/cm ile karışık meşcerede, en düşük EC değeri ise 37,70 µs/cm ile sarıçam meşceresinde tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre en yüksek karbon oranı %2,76 ile karışık meşcerede ve en yüksek karbon miktarıda 10,63 ton/ha ile karışık meşcerede tespit edilmiştir.
Determination of carbon content on litter and soil in different stand type
Keywords: Toprak, ölü örtü, karaçam, sarıçam, karbon, toprak özellikleri