SOSYAL MEDYA BAĞIMLIĞININ VE KULLANIM AMAÇLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - ALTAYEF, Hamid Altayef Abed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bireylerin kendilerini özgürce ifade edebildikleri sosyal ortamları oluşturan sosyal medya platformları, günümüzde hemen her yaştan insanı hızlı bir şekilde etkisi altına almış ve almaya devam etmektedir. Aşırı sosyal medya kullanımı sosyal bir alışkanlık haline gelmektedir ve gün geçtikçe kullanıcılara sosyal medya bağımlılığı olarak bilinen bağımlılık bulaşacaktır. Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ve sosyal medya kullanım amaçlarını bazı kişisel değişkenlere göreincelemektir. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu, sosyal medya kullanım amaçları ve sosyal medya bağımlılığı ölçeklerini içeren bir anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kastamonu il merkezindeki devlet okullarında öğrenim görmekte olan 1005 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama araştırmasına göre desenlemiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin genel eğilimi sosyal medya bağımlısı olmama yönündedir. Öğrenciler sosyal medyayı hem ders hazırlığıhem de kişiler arası etkileşim için ara sıra kullanmaktadırlar. Yapılan çalışmada erkeklerin sosyal medya bağımlılık düzeyi kızlara göre daha fazladır. Erkeklerin %22.99’ı bağımlı iken kızların %13,54’ü bağımlıdır. Erkekler, kızlara göre sosyal medyayı başkalarıyla iletişim kurmak amacıyla daha fazla kullanmaktadırlar. Yaş arttıkça öğrencilerin sosyal medya bağımlılığı artmakta ve sosyal medyayı başka kişiler ile iletişim kurmak ve etkileşim sağlamak için daha fazla kullanmaktadırlar. İnternet kullanım süresi arttıkça öğrencilerin sosyal medyayı ders hazırlığı, kişiler arası etkileşim amacıyla kullanma oranları ve sosyal medya bağımlılıkları artmaktadır. Sınıf arttıkça bağımlılık artmakta ve bu bağımlılıkla beraber sosyal medyanın ders hazırlığı amacıyla kullanılma oranı düşmektedir. Sosyal medya kullanım yılı arttıkça, sosyal medya bağımlılığı ve kişiler arası etkileşim amacıyla kullanma oranı artarken ders hazırlığı amacıyla kullanma oranı kısmen artmaktadır. Öğrenciler sosyal medyayı en çok evde ve ulaşım araçlarında kişiler arası etkileşim ve ders hazırlığı amacıyla kullanmaktadır. Evde ve ulaşım araçlarında sosyal medya kullanımı sosyal medya bağımlılığının oluşmasına daha fazla etki etmektedir. Sosyal medyanın cep telefonunda kullanımının artması ders hazırlığı ve kişiler arası etkileşim amacıyla kullanımını ve sosyal medya bağımlılığını artırmaktadır.
Keywords: Sosyal medya kullanım amaçları, sosyal medya bağımlılığı.