DEDE KORKUT KİTABINDA ERKEK KAHRAMAN STATÜSÜ - Abdurrezzak, Ali̇ (NWSA Academic Journals, 2015)
Dede Korkut kitabinda sozlu gelenekte varligini surduren ve cesitli kavimler arasinda gelisim gosteren gercek ve olaganustu anlatmalar yer alir. Toplayicilik, ekip-bicme, atesin bulunusu ve kullanilisi, kullanilan arac-gerecler, deri islemeciligi, dokuma, yurt kurma gibi sosyal faaliyetlerin sonrasinda yerlesik hayata gecilerek erkegin kadin eliyle yapilan isleri kontrol altina almasi statunun degisimini beraberinde getirmistir. Dede Korkut kitabinda statunun eril otoritenin elinde bulunmasi ile tanri gucunun sosyal hiyerarside hanlik derecesi ile ayni gorulmesi ferdi gucun ortaya cikmasini saglamistir. Bu calismada Umay tanricadan Gok tanri inancina gecis surecinde toplayicilik ve ilkel bahce tarimindan, avci-cobanlik donemine gecis ile anaerkil yapinin ataerkil yapiya gecis surecinde gerceklesen dini, idari ve sosyal statunun erkek egemenligine gecisinin yansimalari Dede Korkut kitabindaki erkek kahramanlar baglaminda ortaya konulacaktir.
Keywords: Dede Korkut; Ataerkil; Anaerkil; Statü; Erkek Kahraman; Dede Qorqut; Matriarchal; Patriarchal; 5. Gender equality