Matematik öğretmen adaylarının GeoGebra ortamlarında çoklu çözüm gerektiren problemleri çözme süreçlerinin incelenmesi - Küçükkahveci, Muhammed Ömer (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada ortaokul matematik öğretmen adaylarının çoklu çözüm gerektiren geometri problemlerinde kağıt üzerinde ve GeoGebra ortamında çoklu çözüm yolu geliştirme süreçleri incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı ve nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması kullanılmıştır. Bunun sebebi Ortaokul matematik öğretmen adaylarının çoklu çözüm gerektiren geometri problemlerinde kağıt üzerinde ve GeoGebra ortamında çoklu çözüm yolu geliştirmedeki ilerlemelerinin tespit edilmesi, çoklu çözüm yolu oluşturma süreçlerinde GeoGebra ortamının rolü ve bu rolün olası sonuçlarını belirlemektir. Araştırmaya katılacak olan çalışma grubunun tespiti için ilk olarak hazır bulunuşluk testi uygulanmıştır. Alan eğitimi uzmanlarından alınan görüşler doğrultusunda 22 sorudan oluşturulan soru havuzundan 7 tanesi açık uçlu olacak şekilde öğretmen adaylarına uygulanmıştır. Ardından yine alan eğitimi uzmanlarından alınan görüşler çerçevesinde 5 tane birden fazla çözüm yolu olan soru oluşturulmuş ve adayların kağıt üzerinde bu soruların çözüm yollarını bulmaları istenmiştir. Ardından GeoGebra ortamında bulunan çözüm yolları karşılaştırılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda kağıt üzerindeki çözüm yollarına nazaran GeoGebra ortamında oluşturulan çözüm yolları sayılarının arttığı ve bu artışın GeoGebranın sunmuş olduğu dinamik ortamdan kaynaklandığı görülmüştür. Bu durum GeoGebra ortamının geometri problemlerinde faklı çözüm yoları oluşturmaya uygun bir ortam olduğunu göstermektedir.
Investigation of problems solving processes of mathematic teacher candidates requiring multiple solutions in Geographra environments
Keywords: Geometri Öğretimi, Çoklu Çözüm Yolları, Problem Çözme, GeoGebra