WEB TABANLI SANAL FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVAR ETKİNLİKLERİNİN ÖĞRENCİLERİN BAŞARISINA VE MOTİVASYONUNA ETKİSİ - MERAL, Ahmet (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Fen bilimleri eğitimi laboratuvar uygulamalarında, yapılan etkinliklerle hedeflenen kazanımların sağlanmasında birçok sorun yaşanmaktadır. Teknoloji ve İnternet destekli ortamların kullanılmasıyla bu sorunların azaltılabileceği düşünülmektedir. Fen bilimleri eğitiminde sanal laboratuvar etkinlikleri tasarlamak ve internet ortamında öğrencilerin kullanıma sunmak eğitimcilerin yükünü hafifleteceği ve öğrencilerin de başarı ve motivasyonunu arttıracağı yönündeki görüşler yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya konulmaktadır. Bu çalışmada, Fen Bilimleri dersi öğretmelerinin laboratuvar ortamında yapmakta zorlandıkları veya yapamadıkları etkinliklerden bir kısmı seçilerek, bilgisayar ortamında yeniden tasarlanmış ve. etkinliklerin uygulanmasının öğrenci motivasyon ve başarısına etkisi araştırılmıştır. Yapılan araştırmada “ön test-son test kontrol gruplu model” kullanılmıştır. Araştırmaya 2014-2015 eğitim öğretim yılının bahar yarıyılında Kastamonu ilinde yer alan bir devlet ortaokulunda öğrenim gören toplam 136 sekizinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırmada veriler, sekizinci sınıf Fen ve Teknoloji dersinde işlenen “Maddenin Halleri ve Isı” ünitesini kapsayacak bir başarı testi ve öğrencilerin Fen Öğrenmeye yönelik motivasyonlarını ölçen bir motivasyon ölçeği yardımı ile toplanmıştır. Verilerin analizinde t-testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; geleneksel ve web tabanlı sanal etkinlik fen laboratuvarı kullanmanın öğrencilerin akademik başarısında olumlu yönde anlamlı bir fark oluşturduğu, ayrıca, geleneksel fen laboratuvarı ve sanal fen laboratuvarının birlikte kullanılması durumunda da; fen öğrenmeye yönelik motivasyon genel başlığında incelendiğinde ise deney grupları arasında yine anlamlı bir fark olduğu görülmüştür, hiçbir laboratuvar ortamı kullanmayan öğrencilerin akademik başarılarında bir fark oluşmadığı tespit edilmiştir.
Keywords: Fen bilimleri eğitimi, web tabanlı laboratuvar, sanal laboratuvar, animasyon, kimya, madde,motivasyon.