TÜRKELİ-ÇATAK MEVKİİNDE FOTOKAPANLA TESPİT EDİLEN BÜYÜK MEMELİ TÜRLER VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ - KARAHAN, Fatma (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Danışman: Prof. Dr. Ömer KÜÇÜK Son yıllarda, bilimsel çalışmalarda oldukça sık kullanılan fotokapanlar; büyük memeli türlerinin popülasyon yoğunluğu, habitat tercihi, tür çeşitliliği ve birey tespitinde önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Bu çalışmada, Sinop İli Türkeli İlçesi Çatak mevkiinde sistematik yöntemle yerleştirilen 18 adet ve oportünist yöntemle yerleştirilen 7 adet fotokapan istasyonundan elde edilen 3980 fotokapan günü verileri değerlendirilmiştir. 18 ay süren arazi çalışması ile elde edilen veriler; çalışma alanındaki büyük memeli tür çeşitliliği, gün içi ve yıllık aktivite desenleri, tür dağılımları ve türlerin ekolojik özelliklerinin tespitinde kullanılmıştır. Çalışma ile alandan 11 tür büyük memeliye ait toplam 2484 adet fotokapan kaydı alınmıştır. 611 adet kayıt ile en fazla görülen tür yaban domuzu olup; onu 474 adet kayıt ile karaca takip etmiştir. En az kaydı alınan tür ise 108 adet ile porsuk olmuştur. Vaşak türüne ait sadece bir adet fotokapan kaydı alınabilmiştir. Çalışma sonuçları “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” kapsamında izlenmesi gereken “Hedef Türce Zengin Habitat ve Özellikli Yaban Hayatı Alanı” olarak belirlenen bu bölgedeki koruma ve izleme faaliyetlerine ışık tutacak ve koruma çalışmalarının daha etkin bir şekilde yürütülmesine önemli katkılar sağlayacaktır.
Keywords: Fotokapan yöntemi, büyük memeli türler, yaban hayatı, Türkeli