AYAKKABIDA KALİTE BEKLENTİLERİ: NİTEL BİR ARAŞTIRMA - Yuksel, Busra; Cavdar, Ertugrul (PressAcademia, 2022)
Amaç- Keşfi yıllar öncesine dayanan ve bireylerin hayatlarında vazgeçilmez parçalardan biri olan ayakkabının ürün gelişimine ek olarakbireylerin zihninde ki kalite gelişimi halen devam ettirmektedir. Kişilere ve ürün türlerine göre kalite boyutları değişim göstermekle birlikteayakkabı üzerinde oluşan kalite algısının yeterli sayıda örneklem ile ölçülmesi mümkündür. Bu çalışmanın amacı, bireylerin ayakkabı üzerindegeliştirdiği kalite algısını ölçmektir.Yöntem- Yüz yüze olarak gerçekleştirilen anket çalışması ile katılımcıların kaliteli ya da kalitesiz buldukları ayakkabıların neden kaliteli ya dakalitesiz bulduklarına yönelik sorular sorulmuştur. Toplam 135 katılımcı ile görüşülmüş ve verileri MAXQDA 2022 programında analizedilmiştir.Bulgular- Yapılan analizler sonucunda ayakkabı kalitesi ile ilgili 14 adet ana boyut belirlenmiştir. Bu boyutlar değinilme sıklıklarına göre;dayanıklılık, uygunluk, algılanan kalite, estetik, güvenirlilik, sağlık, fiyat, çeşitlilik, malzeme, hizmetler, temizlik, erişebirlik ve çevrecilikboyutudur. Kelime bulutu incelendiğinde, rahat, dayanıklı, kullanışlı, uygun ve model gibi kelimeler sık tekrarlanan kelimelerdir. Sırasıyla Nike,Adidas ve Kinetix markaları bireylerin ürün kalitesi çerçevesinde kalite algılarının yüksek olduğu markalardır. Nike ve Adidas markalarıyla ilgilideğerlendirmelerin çoğunun olumlu olması sebebiyle bu markalar üzerinde bireylerin kalite algılarının yüksek olduğu gözlemlenmektedir.Sonuç- Sonuç olarak bireylerin ayakkabıda kalite algısı incelendiğinde en önemli unsurun dayanıklılık, uygunluk, algılanan kalite ve estetikolduğu belirlenmiştir. Sırasıyla rahat, dayanıklı, kullanışlı, uygun ve model kelimelerinin bireylerde ayakkabı kalite algısını temsil edenkelimeler olduğu görülmüştür. Markalar incelendiğinde ise Nike ve Adidas markalarının olumlu kalite algısına sahip olduğu gözlemlenmiştir.Son olarak ilgili araştırmada bir ayakkabının kaliteli olması için uzun ömürlü olması, rahat olması, markanın imajı ve ürün tasarımınınkatılımcılar için önemli olduğu gözlemlenmiştir.

Purpose- In addition to the product development of shoes, which is an integral element of people's lives and whose discovery dates backmany years, the quality growth in people's thinking continues. Although quality dimensions differ between persons and product kinds, asignificant number of samples may be used to assess quality perception in shoes. The purpose of this study is to determine how individualsperceive quality in shoes.Methodology- During the face-to-face survey, participants were asked why they thought the shoes they discovered were of excellent qualityor low quality. In the MAXQDA 2022 program, 135 individuals were interviewed and their data was examined.Findings- As a consequence of the research, 14 key characteristics of shoe quality were identified. Durability, convenience, perceived quality,beauty, dependability, health, price, diversity, materials, services, cleanliness, accessibility, and environmentalism are the dimensions listedin order of their frequency of mention. When looking at the word cloud, words like comfortable, durable, helpful, appropriate, and modelappear often. Nike, Adidas, and Kinetix are three brands that have excellent quality perceptions among consumers in terms of productquality. Because the majority of reviews for Nike and Adidas are favorable, it is clear that people have high expectations for these companies.Conclusion- As a result, when individuals' perceptions of shoe quality are analyzed, it has been discovered that durability, appropriateness,perceived quality, and aesthetics are the most essential criteria. Individuals' perceptions of shoe quality have been shown to be representedby the phrases comfortable, durable, useful, appropriate, and model, respectively. When it comes to brands, Nike and Adidas have beenshown to have a good quality perception. Finally, it was discovered in the connected study that for a shoe to be of excellent quality, it mustbe long-lasting, comfortable, and have a strong brand image and product design.
Keywords: Finans; Footwear; quality; product quality; quality perception; quality dimensions; İşletme; Finance; Ayakkabı; kalite; mamul kalitesi; kalite algısı; kalite boyutları; Business Administration