Gıda Takviyesi Olarak Astaksantin ve Sağlık Üzerine Etkileri - Işık, Funda; İmre, Kadriye Elif (Ordu University, 2024)
Bu çalışma son 25 yılda özellikle son 5 yılda PubMed ve Web of Science veri tabanlarında "astaksantin", "sağlık etkisi" ve "diyet takviyeleri" anahtar kelimeleriyle taranan makaleler aracılığıyla astaksantin kaynakları, üretimi, gıda endüstrisindeki kullanımı ve sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Astaksantin üzerine yapılan bu kapsamlı derleme, bu doğal antioksidanın biyolojik etkilerini ve insan sağlığına olan potansiyel faydalarını ele almaktadır. Çalışma, astaksantinin oksidatif stres, inflamasyon, bağırsak mikrobiyotası, nörolojik hastalıklar, terapötik kullanımları ve yaşlanma karşıtı stratejilerdeki rolünü çeşitli yönlerden değerlendirmektedir. Bu çalışma astaksantinin gelecekteki klinik araştırmalarda ve sağlık uygulamalarında nasıl değerlendirilebileceğine dair önemli bir temel sunar. Özellikle yaşlanan nüfusun arttığı bir dönemde, astaksantin gibi doğal bir antioksidanın hastalıkların önlenmesi ve tedavisindeki potansiyeli üzerinde durulmaktadır.
Keywords: Health Care Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi; Astaksantin; Gıda takviyesi; Sağlık; Astaxanthin; Dietary supplements; Health