Gastronomi turizminde Türkiye peynirleri: İstanbul Peynir Festivali - Dilsiz, Tuğba (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu tez çalışmasının amacı; İstanbul Peynir Festivali’ne katılan ziyaretçilerin festivale katılım motivasyonlarını tespit etmektir. Ayrıca katılımcıların sahip oldukları demografik değişkenler ile festivale katılım motivasyonları arasında farklılıklar olup olmadığını belirlemek çalışmanın diğer bir amacını oluşturmaktadır. Tez kapsamında, İstanbul peynir festivalinde bulunan katılımcılara, 18-22 Nisan 2019 tarihleri arasında veri toplama aracı olan anket tekniği ve doküman analizi yapılmıştır. Hazırlanan anketlerden geçersiz anketlerin olabileceği düşünülerek 450 anket dağıtılmıştır. Dağıtılan anketlerde kullanılabilir toplam 384 anket analizlere tabii tutulmuştur. Yapılan tez çalışmasında, kolayda örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmada, verilerin analizinde aritmetik ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistiklerden faydalanılmıştır. Bunlara ek olarak, faktör analizi, t-testi ve ANOVA analizlerinden de yararlanılmıştır. Bağımsız Örneklem T Test ve Anova testleri sonuçlarına göre de katılımcıların demografik özellikleri ile İstanbul peynir festivaline katılım motivasyonları arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Araştırmada yapılan faktör analizi sonucunda, 4 faktör elde edilmiştir. Elde edilen faktörler; “konfor ve yenilik”, “sosyalleşme”, “rahatlama” ve “deneyim” dir. Sonuç olarak; çalışmada elde edilen bulgular gastronomi ve turizm pazarında yer alan festival yöneticilerine, düzenlenen festivaller için pazarlama faaliyetleri açısından önemli bilgiler vermekte ve festival yöneticilerine stratejiler geliştirmelerine yardımcı olacaktır.
Gastronomy tourism in Turkey cheese: Cheese Festival Istanbul
Keywords: Gastronomi Turizmi, Festival, Peynir