PİRİNÇ KAVUZLARININ YONGA LEVHA ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ - ŞAHİN, Fatih (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Dünyada hammadde yetersizliğinden dolayı farklı hammadde kaynakları araştırma ve kullanma yoluna gidilmektedir. Orman ürünleri sektöründe yıllık bitkilerden elde edilen ürünler hammadde kaynağı olarak kullanılabilmektedir. Türkiye özellikle buğday, pamuk, ayçiçeği, pirinç gibi ürünleri yetiştirilen bir ülkedir. Mahsulden artan atıklar tarlada yakılmakta veya havyan yemi vb. olarak değerlendirilmektedir. Benzer şekilde pirinç kavuzu tavuk çiftliklerinde tavukların altına serilen bir malzeme olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma kapsamında pirinç kavuzlarının yonga levha üretiminde kuru yongaya oranla Orta Tabaka ve Üst Tabaka için %10-20-30 oranında kullanılmıştır. Pirinç kavuzları kullanılarak elde edilen yonga levhaların bazı mekanik ve fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Bu çalışma sonucunda pirinç kavuzunun yonga levha üretiminde Orta Tabakada kullanım miktarı %10 da çekme mukavemeti ortalama 0,41 N/mm2 iken, %20 ve üzeri kullanım miktarlarında değerler TS EN standartlarının altına düşmektedir, diğer mekanik ve fiziksel özellik değerlerinde bir miktar düşüş olmasına rağmen TS EN standart değerlerinin üzerinde olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Yonga levha, kavuz, yonga levhaların mekanik özellikleri, yonga levha test yöntemleri