Türk Gölge Oyunu “Karagöz”de Doğaüstü Tasvir ve Semboller - TARLAKAZAN, Burak Erhan (Anemon Mus Alparslan Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2018)
Gölge oyunu televizyon, radyo, sinema gibi görsel iletişim araçlarının doğuşundan çok önce hayat bulmuş, önceleri hoşça vakit geçirmek, daha sonra günlük yaşam, eğitim, politika, siyasi görüş ve farklı kişisel tipler gibi pek çok ana konuyu işleyerek, iletişim kaynağı olmuştur. Karagöz’ü geleneksel diğer gösteri sanatlarından ayıran yanı, kendine has tekniği ve sitili ile beraber, toplumun her kesiminden her yaşa hitap etmesidir. Karagöz, saraydan mahalle kahvelerine, çocuklardan yetişkinlere kadar çok geniş bir çeşitlilikte izleyici kitlesine sahip, nadir gösteri sanatlarındandır. Karagöz oyunlarının ilgiyle izlenmesinin sebeplerinden biri de; sahip olduğu tasvirlerin hem gerçek dünyayla ilişkili kişiliklerin ve hem de sınırsız hayal dünyasında hayat bulan doğaüstü ve insan dışı varlıkların tasvirlerini barındırmasıdır.  Araştırmada Karagöz oyunlarında yer alan doğaüstü varlıklara ait tasvir ve sembollere ait görseller belirlenerek tasvirlemede kullanılan resimleme özellikleri üzerinde durulmuştur.
Keywords: Hayal; Doğaüstü Tasvirler; Karagöz; Symbol; Gölge Oyunu; Sembol; Shadowplay; Supernatural Descriptions; Dream