Bir Asker Siyasetçinin Doğuşu: Gaius Marius - DEMİR, Okan; DEMİR, Sinem Aydoğan (Tarih Incelemeleri Dergisi, 2022)
Gaius Marius, Roma’nın Geç Cumhuriyet döneminde ortaya çıkan ve asker siyasetçi olarak da tanınan güçlü liderin ilkidir. Onun ortaya koyduğu yöntemler Roma’nın geleneksel iki kutuplu optimates- populares siyasetini başkalaştırmış, Sulla, Pompeius, Caesar, Marcus Antonius, Augustus gibi Cumhuriyet’in son dönemini şekillendiren figürlere rehberlik etmiştir. Marius’un siyaset tarzını şekillendiren ve dönüştüren unsurlar -Senato partisi optimates ve halk davasını savunan populares arasındaki çatışmada popularesin siyasi hareket alanının daraltılması, senato oligarşisinin Gracchus sonrası dönemde iç ve dış politikadaki başarısızlıkları- aynı zamanda kendinden sonraki populares siyasetini de etkilemiş, halkçı bir siyasetçi olarak başladığı siyasi kariyerinin asker siyasetçiye evirilmesine neden olmuştur. Bu makalede Marius’un ilk consullük yılı olan İÖ 107 yılına değin halkçı siyaset içindeki konumu ve bu süreçte senato oligarşisinin durumu bağlamında geleneksel siyasetten ayrılışı tarihsel veriler ışığında değerlendirilmiştir.
Keywords: Roman Republic; Gaius Marius; Populares; Politics; Senate; Roma Cumhuriyeti; Gaius Marius; Populares; Siyaset; Senato