KABLOSUZ SENSÖR AĞLARINDAKİ ENERJİ TÜKETİMİ İÇİN YENİ BİR BULANIK TABANLI OPTİMİZASYON YÖNTEMİ - ALFIL, Akrm H. O. (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Bu çalışmada, Kablosuz Sensor Ağlarında (KSA) sağlanan en küçük enerjiyi elde etmek için bulanık mantığı kullanıldı. Bu enerjiyi elde etmede en iyi kümelemeyi ve küme liderini bulmak için Mamdani Bulanık Yöntemini seçilmiştir. Bulanık kurallar için 9 kural kullanılır. Bu kurallar küçük, orta ve yüksek olmak üzere, üçe üç kuralla toplam 9 kuraldan oluşmaktadır. İki girdi kullanılır: Bunlardan biri her bir düğümün enerjisi, diğeri düğümler arasındaki mesafedir. Bulanık uygulamasının çıktısı, küme lideri için şans değerini ifade etmektedir. Bu, her sensörün küme lideri olma olasılığının, sensörlerin enerjisine ve mesafesine bağlı olduğu anlamına gelir. Bu modelle, küme liderini tespit etmek faydalı bir model olarak düşünülmektedir. Bu çalışmada, yönlendirme için ise Bulanık Mantık yöntemini kullanılmıştır. Çalışmadaki bulguların benzetimimi gerçekleştirmek ve analiz sonuçlarını elde etmek için MATLAB kullanılmıştır.
Keywords: Kablosuz Sensör Ağı, Enerji Tüketimi, Bulanık Mantığı