Çelik İşlemede Kullanılan Mwfs ‘İn Çevresel Etkilerinin Allium Cepa Test Yöntemi İle Değerlendirilmesi - PEKOL, Sefa (My University, 2024)
Allium cepa test; Kimyasal içerikli çeşitli maddelerin çevreyi oluşturan canlı unsurlar üzerindeki etkileri izlemek için kullanılan ve sonuçları itibariyle memeli hücrelerine uyumluluk gösteren bir biyomonitordur. MWFs yıllık tüketim miktarı binlerce tonu bulan metal işleme yağlarıdır. Suyla hazırlanan (MWFs 1/20 su) metal işleme sıvıları, ekosistemin bir unsuru gibi taşınarak çevreye etki edebilecek özelliktedir.Çevre üzerindeki etkisi Allium cepa test ile mitotik index, kromozom anormallikleri gibi parametreler çerçevesinde ele alınacaktır. Anahtar Kelimeler: MWFs;Allium cepa; Mitotik index; Kromozomal anormallikler; çevresel genotoxidite.