MDFLAM ÜRETİMİNDE BAZI FAKTÖRLERİN DÜZLEMDEN SAPMA DEĞERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ - ÖNEM, Bulut (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmada; Kızılçam (Pinus brutia Ten) ve Doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky) odunlarından elde edilen %20-%80 karışımında yongaların liflendirilmesinin ardından presleme yapılması ile orta yoğunluklu lif levha (MDF) üretimi gerçekleştirilmiştir. Klimatize edilen levhalar zımparalanarak melamin kaplama preslerinde bir yüzü reçineli kağıt ile kaplanmak sureti ile basılmıştır. Levhanın düzlemden sapma miktarını araştırmak üzere kaplama presi kütle sıcaklık farkları, parafin miktarı, kağıt gramajının değişkenliği, farklı tesiste üretilmesi ve farklı pres sacı ile üretilmesi çalışmaları yapılmıştır. Bu değişkenlerin levhanın fiziksel (yoğunluk, rutubet oranı, su emme, kalınlık artışı) ve mekanik (elastikiyet modülü, liflere dik yönde çekme direnci, eğilme direnci özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Deneme levhalarının üretimi MDF’lerin alt yüzeylerinin melamin kaplama preslerinde kaplanması ile elde edilmiştir. Deneme levhaları 20 ± 2oC ve % 65 ± 5 bağıl nem koşullarında 15 gün süresince iklimlendirme ortamında bekletilerek ilgili standartlarda öngörülen boyutlarda kestirildikten sonra tekrar dinlenme odasına konulmuştur. Üretilen deneme levhaları incelendiğinde kaplama presi kütle sıcaklık farkı dışında düzlemden sapma miktarını etkileyen başka bir etkenin olmadığı tayin edilmiştir. Levhaların fizksel özellikleri araştırıldığında, parafin miktarının yoğunluk ve rutubet oranını ters orantılı olarak etkilediği belirlenmiştir. Mekanik özellikler incelendiğinde ise önemli bir tesir gözlenmemiştir. Sonuç olarak, melamin kaplama presi kütle sıcaklık farkının 25 °C olarak tek yüz kaplama üretimi gerçekleştirildiğinde istenilen düzlemden sapma (dönmekamburlaşma) değerine ulaştığı anlaşılmıştır. Yapılan bu çalışmanın sonuçları seri üretim aşamasında kabul değeri olarak görülmekte ve uygulanmaktadır. Tek yüz kaplama üretiminde farklı müşterilerin taleplerini karşılamada referans noktası durumundadır.
Keywords: MDF, MDFLAM, düzlemden sapma, fiziksel özellikler .