Günümüz(de) Liderlik Araştırmaları - Özkanan, Arzu (Özgür Yayınları, 2024)
İnsanlar yaşamlarını sürdürmek için birbirlerine olan ihtiyaçları doğrultusunda toplu halde yaşamaya başlamışlardır. Bu toplulukların işlevsel hale dönebilmesi için yönlendirilmeye ihtiyaç duymuşlar ve asırlardır yetenekli, güçlü önderler ortaya çıkmıştır. Bu önderlerin nitelikleri, nasıl ortaya çıktıkları, neden önder oldukları gibi birçok konu araştırılmaya başlanmıştır. Tarih boyunca araştırmacılar liderliği tanımlamak için çok çaba sarf etmişler, çok yaklaşım geliştirmişler ve hala da geliştirmeye araştırmaya devam etmektedirler. Çünkü liderlik dönemin ve örgütün yapısına göre farklı gereksinimler ile ortaya çıkmak zorundadır. Günümüzde yaşanan bilgi ve teknoloji değişimlerinin hızı ile mesafelerin kısalıp, sınırların kalktığı bir ortamda değişen çevre şartlarında rekabet üstünlüğünü kurabilmek için ise yeni liderlik araştırmaları yapmak gerekli hale gelmektedir. Bu bağlamda bu çalışma ile günümüzde yapılan liderlik araştırmalarının analizi yapılarak en çok görülen ve araştırılan liderlik türleri ile özellikleri ortaya konmuştur. Geçmişten günümüze liderlik türleri ve özellikleri kıyaslanarak, gelişen ve değişen liderlik yapısı açıklanmıştır. Ayrıca teknolojinin liderlik üzerindeki etkisi irdelenmiş, dijital liderlik ve yapay zeka ile liderlik arasındaki ilişki açıklanmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda ise günümüz liderleri nasıl olmalı ve gelecekte nasıl bir değişime uğrayacakları soruları yanıt bulmuştur.