Antikahramanın Biyografisi ve Türk Romanındaki Serüveni, Semra Yaman. Hece Yayınları, 2025. 624 pp.: ISBN 9786059556972 - Sandıkkaya Aşır, Ayşe (Düşünce ve Edebiyat Araştırmaları Derneği, 2025)
Semra Yaman, 2025 yılında yayımlanan Antikahramanın Biyografisi ve Türk Romanındaki Serüveni isimli eseriyle mitolojik dönemlerden başlayarak antikahramanın izini sürüyor. Henüz teorisyenlerin üzerinde anlaştığı net bir tanımı olmasa da kahraman kavramının karşısına konumlandırılan ve genellikle çirkin, başarısız, güçsüz, yeteneksiz, korkak ve sevilmeyen gibi nitelikleri olan antikahramanın seyrinin ele alındığı çalışmada kavramın doğuşunu ve gelişimini hazırlayan siyasi, ekonomik ve sosyal koşullar detaylı bir şekilde incelendikten sonra kavram, her açıdan derinlemesine irdeleniyor. Çalışmada modernizmin ve modernleşmenin sonucu olarak insanda meydana gelen değişimin geleneksel kahraman anlayışını tahrip ettiği ve antikahramanın bu değişimin bir ürünü olarak değerlendirildiği görüyor. Yaman, mitlerden başlayarak dünya edebiyatından seçtiği örnekler yoluyla kavramın özelliklerini, gelişimini ve sınırlarını tespit ettikten sonra Türk edebiyatından seçtiği örnekleri inceliyor. Bu bağlamda Tanzimat’tan 1950’ye kadar olan dönemden seçilen yirmi roman kronolojik olarak incelenerek antikahramanın Türk edebiyatında ortaya çıkışı gösteriliyor. 1950-1980 arasındaki dönemden seçilen 15 romanın yakın okuması ile de antikahramanın gelişimi kapsamlı bir şekilde ele alınıyor.