Türkiye'nin farklı iklim bölgelerinde yaz biyokonfor durumunun incelenmesi - Saat, Ahmet (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Biyokonfor, son dönemde önemi giderek artan, kentsel planlama çalışmalarında göz önüne alınması gereken bir kavramdır. Bu çalışmada, ülkemizin farklı iklim tiplerinin hüküm sürdüğü alanlarda bulunan Mersin, Sinop ve Muş illeri için meteorolojik veriler kullanılarak yaz sıcaklık indeksi yardımıyla yaz biyokonfor haritaları üretilmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda Mersin ilinde haziran ayının diğer aylara göre daha konforlu olduğu, temmuz ve ağustos aylarında ise sıcaklıktan dolayı konfor değerlerinin azaldığı belirlenmiştir. Mersin’de en konforsuz bölgeler genel olarak ilin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Sinop ilinde haziran ayında il genelinin büyük oranda konforlu olduğu, temmuz ayının ise yaz ayları içerisinde en konforsuz ay olduğu belirlenmiştir. Genel olarak ilin kuzey kesiminde yoğunlaşan konforsuz alanlar, ilin güneyinde yer alan iç kesimlerde yerini konforlu alanlara bırakmaktadır. Muş ilinde ise haziran ayında ilin kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinin biyokonforsal açıdan soğuk olduğu, temmuz ve ağustos aylarında ise ilin genelinin konfor açısından uygun olduğu belirlenmiştir. Çalışma kapsamında Mersin, Sinop ve Muş illerinde biyokonfor açısından uygun alanlar belirlenmiş ve ayrıca, planlama çalışmalarına öncülük etmek üzere bu kentlerdeki konfor alanlarının yoğunluğunu artırmak için pratik önlemler önerilmiştir.
Investigation of summer biocomfort status in the areas of Turkey's different climate region
Keywords: Biyokonfor, Mersin, Muş, Sinop, Yaz sıcaklık indeksi