ÖRGÜTSEL SOSYALLEŞME İLE PSİKOLOJİK SÖZLEŞME İLİŞKİSİ: KAMU SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - KÜÇÜKSİPAHİOĞLU, MERVE (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmanın amacı örgütsel sosyalleşme ile psikolojik sözleşme arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu kapsamda araştırmanın evrenini Kastamonu ilinde kamu kurumlarında çalışan memur statüsündeki personeller oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Kolayda örneklem yöntemi ile ulaşılan 350 kişiden veriler elde edilmiştir. Fakat 44 adet anket formu veri eksikliğinden dolayı uygulamaya dâhil edilmemiştir. Dolayısıyla araştırmanın örneklemini 306 kamu çalışanı oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 20 istatistik programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, örgütsel sosyalleşme ile psikolojik sözleşme arasında anlamlı pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Örgütsel sosyalleşmenin alt boyutları (iş eğitimi, örgütü anlama, çalışma arkadaşlarının desteği ve geleceğe ilişkin beklentiler) ile ilişkisel psikolojik sözleşme arasında anlamlı ilişkilerin olduğu görülmüştür. Örgütsel sosyalleşmenin alt boyutları ile işlemsel psikolojik sözleşme arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır.
Keywords: Örgütsel Sosyalleşme, Psikolojik Sözleşme, Kamu Sektörü