Mizahla Başa Çıkma ile Mental İyi Oluş Arasındaki İlişkide Affediciliğin Aracılık Rolü - KAYİŞ, Ahmet Rıfat; SATICI, Seydi Ahmet (Kastamonu Egitim Dergisi, 2019)
Bu araştırmanın amacı affediciliğin mizah yoluyla başa çıkma ile mental iyi oluş arasındaki aracılık rolünü incelemektir. Araştırmaya 336 (202 kadın, 134 erkek) üniversite öğrencisi katılmıştır. Araştırmanın verileri iki aşamalı yapısal eşitlik modellemesi ve bootstrapping işlemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları mizah yoluyla başa çıkma ile mental iyi oluş arasındaki ilişkide affediciliğin kısmi aracı olduğunu ortaya koymuştur (χ2/sd = 1.84, CFI = .97, IFI = .97, GFI = .97, AGFI = .95, RMSEA = .05 ve SRMR = .035). Bootstrapping işleminde affediciliğin mizah yoluyla başa çıkma ile mental iyi oluş arasındaki aracılığının anlamlı olduğu saptanmıştır.
Keywords: Eğitim Üzerine Çalışmalar; mental well-being; coping humor; forgiveness and mediation role; Studies on Education; mental iyi oluş; mizah yoluyla başa çıkma; affedicilik; aracılık rolü