Takım çeliği üzerine PVD yöntemi ile elmas benzeri karbon (DLC) kaplama ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Takım çelikleri, sanayide diğer metal ürünlerin şekillendirilmesinde kullanılan çelik türleridir. Yüksek alaşım oranları, üretim sonrası yapılan ısıl işlemlerden dolayı az alaşımlı çeliklere göre çok daha maliyetli ürünlerdir. Kullanıcı tarafından yüksek maliyetinden dolayı bu çelikler için uzun servis ömürlerine yönelik çeşitli yüzey işlemleri yapılır. Böylece daha uzun süre kullanıcı tarafından kullanılarak maliyetinin minimum seviyeye indirilmesi istenir. DLC (diamond like carbon) işlemi, uygulandığı metal üzerine yüksek sertlik ve aşınma direnci kazandıran bir metottur. Alt malzeme ile kaplama arasındaki adhezyon kuvvetini arttırmak için titanyum, krom bakır, Silisyum iyonları gibi ek bir film konulmaktadır. Bununla beraber ek film koymadan veya daha farklı ek film oluşturan çalışmalarda vardır. Bu çalışmada ek film olmadan, plazma nitrasyonlu ve krom olmak üzere 3 ara film konularak soğuk iş takım çeliklerinin DLC ile kaplanıp kaplanamayacağını, kaplanan numunelerin, kaplanmayan numuneye göre aşınma, korozyon ve adezyon özelliklerinin araştırılması amaçlanmaktadır.
FEN