Aday Öğretmenlerde Meraklılık ve Bilgi Okuryazarlığı Üzerine İlişkisel Bir Çalışma - Aşkin Tekkol, İlkay; Demi̇rel, Melek (Ege Egitim Dergisi, 2018)
Bu araştırmanın amacı, aday öğretmenlerin meraklılık ve bilgi okuryazarlığı düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. İlişkisel tarama modelinde yürütülen araştırmanın çalışma grubunu Ankara’daki bir devlet üniversitesinde öğrenim görmekte olan 340 öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmada meraklılık ve bilgi okuryazarlığı arasındaki ilişki aday öğretmenlere uygulanan ölçeklerle belirlenmiştir. Aday öğretmenlerin meraklılık düzeyleri Erwin (1998) tarafından geliştirilen (Meraklılık İndeksi/3. versiyon) ve Diker Coşkun (2009) tarafından Türkçe’ye uyarlama çalışması yapılan “Meraklılık Ölçeği” ile elde edilmiştir. Aday öğretmenlerin bilgi okuryazarlık düzeylerini belirlemek amacıyla ise Adıgüzel (2011) tarafından geliştirilen “Bilgi Okuryazarlığı Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmen adaylarının meraklılık puanlarının ölçek orta puanının üzerinde olduğu görülmüştür. Cinsiyet değişkeni açısından kız öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının meraklılık düzeyleri, alan türleri açısından TM puanı ile üniversiteye giren öğrenciler lehine farklılık göstermiştir. Meraklılık düzeyleri ile öğrencilerin akademik başarı ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı ortaya konmuştur. Öğretmen adaylarının bilgi okuryazarlığı puanlarının ölçek orta puanının üzerinde olduğu görülmüştür. Öğretmen adaylarının bilgi okuryazarlığı becerileri cinsiyete göre incelendiğinde kız öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Öğretmen adaylarının bilgi okuryazarlığı düzeyleri, alan türlerine göre incelendiğinde sınıf eğitimi ve okulöncesi eğitimi alanında (TM) öğrenim gören öğrencilerin bilgi okuryazarlığı puanlarının, dil ve MF puanı ile üniversiteye giren öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının meraklılık düzeyleri ile bilgi okuryazarlığı becerileri arasında pozitif yönlü, yüksek düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Meraklılığın bilgi okuryazarlığını yordama gücü incelendiğinde ise, meraklılığın bilgi okuryazarlığının anlamlı bir yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: meraklılık; bilgi okuryazalığı; öğretmen adayları