Bazı Sert Kuruyemiş Kabuklarının Lif Levha Endüstrisinde Değerlendirilmesi - OLGUN, Çağrı (My University, 2024)
Liflevhalar özellikle yüksek yoğunluklu liflevhalar (HDF) günlük hayatta birçok farklı alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Liflevhaların üretiminde temel hammadde kaynağı olarak ormanlardan üretilen çeşitli sınıflardaki lignoselülozik malzemelerden elde edilen lifler kullanılmaktadır. Dolayısı ile orman kaynaklarının azalması ve hatta yok olma tehlikesinin oluşması durumunda, sektörün direkt orman kaynaklarına bağımlı olması, büyük bir darboğaza girme riskinin daimi olduğunun göstergesidir. Bu nedenle hammadde kaynağı olarak odun dışındaki diğer lignoselülozik bitkilerdeki liflerin kullanılabilirliği son çeyrek asrın en çok araştırılan konularının başında gelmektedir. Bu çalışma kapsamında lignoselülozik yapıda bulunan yer fıstığı, fındık ve ceviz kabuklarının liflevha endüstrisinde değerlendirilmesi amacıyla farklı metotlarla liflendirilmesi gerçekleştirilecek ve elde edilen liflerin lif levha endüstrisinde kullanılması ve uygunluğu değerlendirilecektir. Bu kapsamda yapılacak işlemler ise; öncelikli olarak kabukların kimyasal bileşenlerinin miktarları tespit edilecek; liflerinin morfolojisi incelenecek, kabuklar termo-mekanik yöntemle liflendirilecektir ve son olarak elde edilecek lifler ile beraber odun lifleri farklı oranda karıştırılarak lif levha üretimi gerçekleştirilecektir. Kabuk liflerinin eklenerek üretilen lif levhaların bazı mekaniksel ve fiziksel özelliklerinin tespiti ile sektörde kullanılabilirliği belirlenecektir.