Farklı Yetişme Koşullarında Yetişen Bazı Odunsu Türlerde Yaprak Mikromorfolojik Karakterlerinin Değişimi - Yardımcı, Muhammet; Yiğit, Nurcan (Kastamonu University, 2024)
Bu çalışmada, doğal yayılış alanında yetişen bazı odunsu bitkilerdeki stomatal karakterlerin tür ve fitocografik bölgeye bağlı değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Türkiye’de Akdeniz Fitocoğrafik Bölgesi, Avrupa-Sibirya Fitocoğrafik Bölgesi ve İran-Turan Fitocoğrafik Bölgesinde yayılış gösteren Acer negondo L., Berberis thunbergii DC., Populus alba L. ve Rhus coriaria L. türlerinden yaprak numuneleri alınmıştır. Yapraklardan elektron mikroskopu yardımıyla alınan görüntüler üzerinde ImageJ programı yardımıyla ölçümler yapılarak stoma eni, stoma boyu, stomapor eni ve stomapor boyu belirlenmiştir. Çalışma sonuçları çalışmaya konu karakterlerin tür ve fitocoğrafik bölgeye bağlı olarak belirgin bir değişiminin olmadığını ortaya koymaktadır. Bu sonuç türlerin genetik varyasyonunun geniş olması veya mikro çevre koşullarının baskın olması ile açıklanabilmektedir.
Keywords: Climate Change Science (Other); Fitocografik bölge; Stoma; Odunsu tür; İklim Değişikliği Bilimi (Diğer)