Serratıa marcescens ve pseudomonas aerugınosa’ya yönelik altın nanoparçacık glukokonjugatların sentezi ve antimikrobiyal uygulamaları - Sancak, Sedanur (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Yüzeyi fonksiyonel hale getirilmiş nanoparçacıklar hedefe yönelik dizayn edilebilmeleri nedeniyle biyolojik uygulamalar için gün geçtikçe önemli hale gelmektedirler. Bu çalışma da laboratuvarda sentezlemiş olduğumuz galaktoz, mannoz, laktoz ve sellobiyoz türevlerini kullanılarak altın (Au), gümüş (Ag) nanoparçacıklar (NPlar) ve demir metal organik çerçeve glukonkonjugatları (FeMOFlar) sentezlendi. Her ne kadar çalışmanın amacı altın nanoparçacıkların antibiyotik ve amino asit modifiye şekillerinin S.marcescens ve P.aeruginosa üzerine olan antibakteriyel etkilerini incelemek olsa da, kıyaslama amacıyla AgNPlar ve FeMOF’larda çalışmaya dahil edilmiştir. Antibakteriyel aktivitenin hedef bakterilere seçimliliği ise çalışmaya diğer gram (+) ve gram (-) bakterilerin eklenmesiyle gerçekleştirildi. Çalışma da ilk adım olarak hangi yüzey kimyasına sahip AuNP, AgNP ve FeMOF’un daha güçlü antibakteriyel etkisi olduğu belirlendikten sonra minimum inhbisyon deişimi (MIC) ve minimum bakterisidal derişimi (MBC) belirlendi. MBC değerleri μg/mL seviyesinde bulundu. S.marcescens AuNP’lara 200 μg/mL seviyeleri için herhangi bir MIC/MBC değeri vermezken, sadece L3AP_AgNP ve L5AS_FeMOF/G5AS_FeMOFlara karşı bir duyarlılık göstermiştir. Buna karşın, P.aeruginosa ise G5AS_AuNP için 50 μg/mL MIC değeri vermiştir; AgNPlar söz konusu olduğunda ise hem MIC hem de MBC değerleri olarak 25 μg/mL seviyelerine inilebilmiştir. Genel olarak bakıldığında nanoyapı glukokonjugatların antibakteriyel aktivitelerininin nanomalzemenin yüzey kimyasına bağlı olduğu bulundu.
Keywords: Aunp, serratia marcescens, pseudomonas aeruginosa, glukokonjugat, antimikrobiyal