Divanu Lugati't-Türk üzerine Türkiye'de ve yurt dışında yapılmış çalışmalar - Omurbekova, Umsunai (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
XI. yüzyılın büyük dilbilgini Kaşgarlı Mahmud’un yazdığı ilk Türkçe sözlük Divanu Lugati’t-Türk ancak 1912’de Ali Emiri tarafından İstanbul’un Sahaflar çarşısında bulunabilmiştir. İlk 1915-1917 yıllar arasında sözlüğün Kilisli Rıfat tarafından yapılmış neşri bütün dilcilerin ve tarihçilerin dikkatlerini çekmiştir. Araştırmamızda Türkiye’de ve yurt dışında yapılan çalışmalar incelenecektir. Kaşgarlı Mahmud’un Divanu Lugati’t-Türk sözlüğü gerek Türkiye’de gerek yurt dışında merakta araştırılan konulardan biri olmuştur. Yapılan bütün çalışmaları bir araya getirmek mümkün olmadığından belirli kategoriler kapsamında elimize ulaşan kaynakları tanıtmaya çalıştık. Çalışmamızın birinci bölümünde Türkiye’de yapılan çalışmalar, ikinci bölümde Sovyetler Birliği’nde yapılan incelemeler ve üçüncü bölümde de diğer ülkelerde yapılmış bazı çalışmalar tanıtılacaktır. Çalışmaya girmeden önce giriş bölümünde Kaşgarlı Mahmud’un biyografisi hakkında küçük inceleme yer almıştır. Bunun haricinde Kaşgarlı Mahmud ve Divanu Lugati’t-Türk üzerinde çalışma yapan bilim adamlarının biyografileri de tanıtılmıştır.
Divanu Lugati't Turk of studies carried in Turkey and out on foreign countries
Keywords: Kaşgarlı Mahmud, Divanu Lugati’t-Türk, Türkiye, Türkoloji, Tarih