Seramik Lüster Sırlarında Metal Parçacıkların Oluşum Mekanizması - ARİANPOUR, Farzin (My University, 2024)
Üretim kontrolündeki karmaşıklıklar ve lüster sırlarının yüksek maliyetleri, kontrol edilebilir metal parçacık oluşumunu ve bu ürünleri kullanan özel tasarımların üretimini anlamak için araştırmaların ana motivasyonudur. Bu çalışmada seramik lüster sırları incelenecek ve metal partiküllerinin azaltılması bileşim, sinterleme sıcaklığı ve atmosfer açısından incelenecektir. Üretilen sırların kalitesini incelemek amacıyla fiziksel görünüm, renk, mikroyapı ve faz bileşimi gibi sırların özellikleri incelenecektir. Diferansiyel termal ve termo gravimetri analizi (DTA/TG), sır matrislerinde metal oluşumunun termodinamik olarak anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Demir, bakırın ve gümüş inorganik bileşikleri için sır matrisinde metal öncüsü olarak nitrat, klorür veya sülfat formlarında manganez ve bizmut kullanılacaktır. Matris olarak standart şeffaf sır formülasyonu kullanılacak ve redüksiyondan sonra lüsterli sır faz analizleri (XRD) ve mikroyapı analizleri (SEM/EDS) ile yapılacaktır.