Hayal Gücüyle Hareket: Öğretmenlerin Hikayeleştirme Temelli Hareket Eğitimi Deneyimleri - Heleplioğlu, İpek; Özipek, Zeynep Hazal; Alagül, Özlem (Turkiye Beden Egitimi Ogretmenleri Dernegi, 2024)
Temel hareket becerilerinde uzmanlaşmak erken çocukluktan itibaren çocukların fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişimleri ile birlikte yaşam boyunca sağlıklı olmalarında önemli bir yer edinmektedir. Çocukların hareket eğitimi süreçlerinde daha yaratıcı ve katılımcı bir öğrenme ortamı sağlamak için onları destekleyecek anlamalarını sağlayacak, yenilikçi, yaratıcı yöntemlere ve bunları uygularken rehberlik edecek öğretmenlere ihtiyaç vardır. Bu araştırmanın amacı, hareket eğitimi öğretmenlerinin yapay zeka kullanarak hikayeleştirme temelli temel hareket becerileri ders tasarımı ve uygulaması sürecindeki deneyimlerini keşfetmektir. Kastamonu ili Merkez ilçesindeki bir okul öncesi kurumunda görev yapan iki beden eğitimi öğretmeni ile yürütülen bu araştırma durum çalışması ile desenlenmiştir. Araştırma sürecinde alan gözlemleri, öğretmen günlükleri ve ders sonu yansımaları araştırma verilerini oluşturmuştur. İçerik analizi sonucundaki araştırma bulgularında öğretmenlerin hikayeleştirme aracılığı ile bağlamlarında sınırsız materyaller üretebilecekleri görülmüştür. Bununla birlikte öğretmenler ders tasarımlarında yapay zeka ve web 2.0 araçlarını kullanarak herkes tarafından bilinen hikayeleri temel hareket becerilerine göre yeniden tasarlamışlar ve bilinmeyen ilginç hikayeler kurgulamışlardır. Araştırma süreci ile kendileri de birer kahraman olan öğretmenlerin de temel hareket becerilerine yönelik hikaye oluşturarak daha yaratıcı hikayeler ve etkinlikler tasarlamışlardır. Sonuç olarak, hikayelerin esnek yapısından dolayı bağlamlar arasında geçiş yapmayı, farklı öğretim stratejilerini bir araya getirmeyi sağladığı söylenebilir. Yapay zeka kullanımı öğretmenlerin ders tasarımlarındaki bilgilerinin de artmasına katkı verdiği söylenebilir. Hikayeleştirme ile ders materyali eksikliği sorununu çözmede etkili bir araç olduğu söylenebilir.