BAZI GENİŞ YAPRAKLI TÜRLERDE İKLİMİN YAPRAK MİKROMORFOLOJİK KARAKTERLERİ ÜZERİNE ETKİSİ - ERBEK, Abdullah (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmada, farklı iklim tiplerinin hakim olduğu alanlarda yetiştirilen bazı peyzaj bitkilerinde mikromorfolojik karakterlerin, tür ve iklim tipine bağlı olarak değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Türkiye’de karasal, Karadeniz ve Akdeniz iklim tiplerinin hakim olduğu alanlardan toplanan 5 adet odunsu bitki türünden yaprak örnekleri toplanmış, toplanan yaprak örneklerinin elektron mikroskobu (SEM= Scanning Electron Microscope) yardımı ile ölçekli görüntüleri elde edilmiştir. Elde elden görüntüler üzerinde yapılan ölçümlerle, Stoma Uzunluğu (μm), Stoma Genişliği (μm), Por Uzunluğu (μm), Por Genişliği ve Stoma Yoğunluğu (1 mm2 alanda) belirlenmiştir. Elde edilen veriler istatistiki olarak değerlendirilmiş ve bu karakterlerin iklim tipine ve türe bağlı olarak değişimi belirlenmiştir. Çalışma sonucunda stoma yoğunluğu dışındaki bütün karakterler bakımından en düşük değerler karasal iklimde, en yüksek değerler ise Akdeniz ikliminde yetişen bitkilerde elde edilmiştir. Stoma yoğunluğu bakımından ise en düşük değer, diğer karakterler bakımından en yüksek değerlerin elde edildiği Akdeniz ikliminde yetişen bitkilerde, en yüksek değer ise diğer karakterler bakımından en düşük değerlerin elde edildiği Karasal ikliminde yetişen bitkilerde elde edilmiştir. Ancak, tür bakımından değişimler incelendiğinde, farklı türlerin, iklim tipine bağlı olarak farklı şekilde tepki verdiğini göstermektedir.
Keywords: İklim, mikromorfolojik karakter, SEM, stoma