İslâm eğitim modeline bir örnek: Dârü'l-Erkam - Kodaman, Zübeyda (Kastamonu Üniversitesi, 2019)
İnsan, yaradılışı gereği hayatının başlangıcından itibaren ömrünün sonuna kadar öğrenmeye muhtaçtır. Bu ise eğitim öğretim ile gerçekleşmektedir. İslâm, eğitim ve öğretime çok önem vermiştir. İslâm’ın insanlığa sunduğu takdire şayan ve hayranlık bıraktıran hususiyetleri vardır. Bu konuda bütün Müslümanlara ve insanlığa en güzel rehber Hz. Muhammed (S.A.V.)’in modelliğidir. “İdeal İslâm modeli nasıl olunur?” sorusunun cevabını teoride ve pratikte bizzat kendisi göstermiştir. İslâmiyet’i kabullerinden itibaren İslâm’a tam manasıyla bağlanan Türkler, tarih boyunca gerek fetih politikası olarak ve gerekse de ortaya koydukları kültür ve medeniyetleri ile öne çıkmışlardır. İnsanlık tarihi boyunca eğitim, hızlı bir şekilde gelişerek, toplumlararası etkileşimi sağlayarak bu günkü seviyesine ulaşmıştır. İslâm toplumunda eğitim, Kur’an-ı Kerim’de ifade edilen “Oku” emriyle başlamıştır. Bundan maksat öncelikli olarak mahlûkatı ve onun ustasını tanımak, anlamak ve hayata tatbik etmektir. Bu noktada bütün insanlığa faydalı olunması gerekmektedir. İslâmiyet, eğitim hayatında evrensel mesajlar sunmaktadır. Hz. Muhammed (S.A.V.) İslâm dininin mesajlarını, tebliğ merkezleri kurarak yaymaya çalışmıştır. Bu noktada İslâmiyet’in doğuşundan itibaren Hz. Muhammed (S.A.V.) ve sahabeler Erkam’ın evi Dârü’l-Erkam’da bir araya gelerek ilk eğitimi başlatmışlardır.
Islamic education is a model example: Etc. were Used al-Erkam
Keywords: Hz. Muhammed (S.A.V.), İslâm’da Eğitim, Dârü’l-Erkam, Tebliğ, Merkezleri