Elektriklenme, Yıldırım Ve Şimşek İle İlgili Öğrenci Zihinsel Modellerinin İncelenmesi - Altan Kurnaz, Mehmet (Usak University Journal of Social Sciences, 2013)
Bu arastirmanin amaci ortaogretim ogrencilerinin elektriklenme, yildirim ve simsek kavramlariyla ilgili zihinsel modellerini tespit etmektir. Arastirma kapsaminda ozel du¬rum arastirma yontemi benimsenmistir. Arastirma 2012-2013 akademik yilinda bir il merkezindeki liselerde ogrenim goren ve amacli ornekleme yontemiyle secilmis 110 ogrenci ile yurutulmustur. Ogrencilerin zihinsel modellerini tespit etmek uzere betimleme ve gorsellemeyi gerektiren toplam alti acik uclu soruda yararlanilmistir. Analizler betimleme ve gorselleme durumlarinin karsilastirilmasi ve ilkel, sentez ve bilimsel modeller seklinde siniflandirmasi yoluyla gerceklestirilmistir. Analizler sonucunda, ogrenci zihinsel modellerinin sentez modellerde cogunluk gosterdigi belirlenmistir.