Tükenmişliğin sanal kaytarma üzerindeki etkisi - Al- Madhehagi, Hanan Tareq Haidar (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Günümüzde iş stresi ve tükenmişlik olguları her geçen gün daha çok gündeme gelmektedir. Kuruluşların yüksek performans beklentilerine karşın ise hızlı teknoloji gelişimi ile birçok çalışan iş stresinden ve tükenmişlik hissiden kurtulabilmek, işlerinde daha da uzman olabilmek, kimi zamanda tamamen şahsi eğlenceleri için sanal kaytarma davranışı gerçekleştirmektedir. İş stresi çalışanlar üzerinde kısmen olumlu etki yaparken, bu seviyenin üstünde olduğunda bazı negatif sonuçlar doğurmakta hatta tükenmişliğe neden olabilmektedir. Çalışanların, işte yaşadıkları stres sonucunda kaytarmaya meyledebilecekleri ve bu davranışlarda gelişme yaşanacağı düşünülmektedir. Yavaş yavaş artan internet kullanımına yönelik örgütler içerisinde geliştirilen politikalara karşın, bilgisayar ve mobil cihazlar üzerinde tam kontrol sağlanamaması, sanal kaytarma faaliyetlerini kontrol etmeyi de zorlaştırmaktadır. Bu kontrol edilemeyen güç, örgütsel politikalara yönlendirilmediği sürece verimlilik kayıplarına neden olabilecek bir güce sahiptir. ancak olumsuz gibi görünen sanal kaytarma davranışı tükenmişlik ve iş stresi ile ele alındığında bir çok çalışma, sanal kaytarmanın bir tampon görevi görerek kişilerin verimini arttırdığını ortaya koymuştur. Bu çalışmada, tükenmişliğin, mevcut literatüre dayalı sanal kaytarma davranışına etkisinin incelenmesi ve bunun öneminin ortaya konması amaçlanmıştır. Yapılan araştırma neticesinde tükenmişliğin sanal kaytarmayı anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir.
The effect of virtual recording on burnout
Keywords: Sanal Kaytarma, Tükenmişlik, İnternet, İş Stresi