İLKOKUL DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEVRE KİRLİLİĞİNE YÖNELİK ZİHİNSEL MODELLERİNİN BELİRLENMESİ - KIVRAK, Ayşe Hilal (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmanın amacı ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin çevre kirliliğine yönelik zihinsel modellerinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, nitel verilere odaklanan bir durum çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, farklı sosyo- kültürel çevreleri temsil eden, iki farklı ilkokulda öğrenim görmekte olan toplam 110 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formundan yararlanılmıştır. Verilerin analizinde, içerik analizi tekniği kullanılmış ve veriler kategorilere ayrılarak tablolar halinde sunulmuştur. Araştırma sonuçları, öğrencilerin bulundukları sosyo-kültürel çevrenin çocukların çevre kirliliğiyle ilişkili zihinsel modellerinin şekillenmesinde etkili bir faktör olabileceğini göstermektedir.
Keywords: çevre kirliliği, zihinsel model, ilkokul öğrencileri.