FAZIL BERKİ TÜMTÜRK’ÜN HAYATI VE ESERLERİ - TÜRKOĞLU, Meltem (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Araştırmanın konusu, Fazıl Berki Tümtürk‟ün hayatı, eserleri ve Kastamonu‟daki yayın faaliyetleridir. Bu çalışmada Kastamonu‟nun önemli bir ismi olan Fazıl Bey tanıtılarak Kastamonu basınında yayınlanmış olan makale, şiir ve mektupları ele alınmıştır. Balkan Savaşları, Meşrutiyet ve Cumhuriyet döneminin yaşandığı bu zor yıllarda, yazarın kaleme aldığı makale, mektup ve şiirler dönemin içinde bulunduğu vaziyeti anlatmak açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Bu yazılar konu çeşitliliği açısından ise oldukça zengindir. Makalelerin, mektupların ve şiirlerin tamamı Osmanlı alfabesinden Latin Alfabesine çevrilerek aktarılmıştır. Yapılan bu çalışma ile Kastamonu basınının önemi vurgulanmıştır. Fazıl Berki Tümtürk‟ün tezde kullandığımız yazıları Kastamonu, Köroğlu ve Açıksöz gazetelerinden alınmıştır
Keywords: Fazıl Berki Tümtürk, Kastamonu, Köroğlu, Açıksöz Kastamonu Vilayet.