Erimiş Tuz İçinde Mosi2/Tib2 Parçacık Takviyeli Al-Cu-Mg Kompozitlerin Sentezi Ve Karakterizasyonu - AKKAŞ, Mehmet (My University, 2024)
Al-Cu-Mg ve alaşımları mükemmel ısı direnci, korozyon direnci, tokluk ve mukavemet gibi özelliklere sahip oldukları için uzayhavacılık, otomotiv ve biyomedikal gibi çeşitli endüstrilerde kompozit malzemeler olarak kullanılmaktadır. Fakat Al-Cu-Mg ve alaşımlarının endüstride kullanımında mekanik özellikleri ve aşınma özellikleri bakımından problemlerle karşılaşılmaktadır. AlCu-Mg ve alaşımlarının mekanik ve aşınma özelliklerini arttırmaya yönelik herhangi bir çalışmaya literatürde rastlanmamıştır. Bu çalışmada MoSi2 ve TiB2 parçacıkları, Al-Cu-Mg matrisi içerisine farklı oranlarda (% 5, 10 ve 15) ilave edilerek gezen hareketli bilyalı öğütücü cihaz ile 400 rpm hızda 5 saat süre ile karıştırılarak mekanik alaşımlama yapılacaktır. Al-Cu-Mg matrisli kompozit malzemelerinin mikroyapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Al, Cu, Mg, MoSi2 ve TiB2 tozları farklı oranlarda karıştırılarak toz metalurjisi yöntemiyle üretilecektir. Üretilecek kompozitlerde koruyucu atmosfer olarak, hem kompozitlerin sentezi hemde yüksek sıcaklıkta oksidasyondan korumak için erimiş tuz korumalı sentez/sinterleme işlemi (molten salt shielded synthesis/sintering process) uygulanacaktır. Bu uygulamada erimiş tuz olarak potasyum bromür (KBr) kullanılacaktır. Üretilecek numunelerin mikroyapı analizleri için numunelere SEM-EDS, optik mikroskop, XRF (X-Işını Floresans Spektometresi), TGA (Termogravimetrik Analiz) ve XRD (X-Işını Difraktometresi) analizleri yapılacaktır. Mekanik özelliklerini tespit etmek amacıyla da mikrosertlik, derinlik duyarlı indentasyon, basma testi, helyum piknometresi ile yoğunluk ölçümleri ve korozyon testleri yapılacaktır. MoSi2 ve TiB2 parçacıkları yüksek ergime sıcaklığı ve yüksek sertlik değerlerine sahip oldukları için Al-Cu-Mg alaşımının mikroyapı ve mekanik özelliklerini arttıracağı düşünülmektedir.