Psoriasis vulgarisli hastalarda immün aktivasyon ve inhibisyon parametrelerinin araştırılması - Gök, Abdullah (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Psoriasis, kabarık, kırmızı pullu plaklarla karakterize, kronik, inflamatuar bir deri hastalığıdır. Bu hastalık Amerika, Kanada ve Avrupa popülasyonlarında daha yaygın olmasına rağmen, dünya çapında nüfusun yaklaşık %2-3'ünü etkilemektedir. Psoriasis aynı zamanda çeşitli hastalıkların birleşimiyle de ilişkilidir, bu da hastalığın altında yatan patogenezin “deri” den daha fazla olduğunu düşündürmektedir. Yaşla birlikte giderek kötüleşebilir, şiddeti artabilir veya azalabilir. Hastalığın şiddeti kalıtıma ve çevresel faktörlere bağlıdır. Psoriasis hastalarında önemli ölçüde psiko-sosyal yetersizlik görülmektedir ve hastaların yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Hem hastalara hem de sağlık sistemlerine maliyeti yüksektir. Bu tez çalışmasının konusu literatürde geçen ve bazı çalışmalar yapılan psoriasis vulgaris ile bağdaştırılmış IgE, IgM, IgA ve IgG serum düzeyleri ile total T lenfosit, CD4 ve CD8 arasında hastalık ile korelasyon olup olmadığının araştırılmasıdır. Çalışmalarda immünoglobülinlerin seviyelerine Roche marka cihazlar ile bakılmıştır. Total T lenfosit, CD4 ve CD8 hücrelerine ise BD FacsCalibur marka flow sitometri ile bakılmıştır. Psoriasis vulgarisli hastalarda sağlıklı kontrollere göre serum IgE, IgG, IgM ve IgA seviyeleri yüksek tespit edilmiştir ve istatistiksel olarak anlamlıdır (p <0,05). Psoriasis vulgarisli hastalarda sağlıklı kontrollere göre total T lenfosit ve CD8 yüzdeleri anlamlı olarak yüksek tespit edilmiştir (p <0,05). Ancak CD4 hücrelerinin sonuçları anlamlı çıkmamıştır. Bu durum önceki çalışmalarla uyumludur. Daha ayrıntılı veriler için hasta ve kontrol grubu genişletilebilir ve farklı parametrelere bakılabilir.
Keywords: Psoriasis vulgaris, T lenfositleri, CD4, CD8, IgE, IgM, IgA ve IgG